Lokum skaber nysgerrighed

Biolog fra Nationalmuseet og DNA-forskere fra Københavns Universitet kommer til Nyborg for at tage prøver fra et 500 år gammelt latrin.

Udgravningspladsen på Torvet

 - Vi har indtil videre undersøgt latriner i Roskilde, København, Odense og en række andre byer. Så nu glæder vi os til at få fingre i prøver fra endnu et latrin, siger museumsinspektør Morten Fischer Mortensen fra Nationalmuseet i København, der straks kontaktede Østfyns Museer, da han blev opmærksom på, at der var fundet et latrin på torvet i Nyborg i forbindelse med de arkæologiske udgravninger.

Et latrin indeholder nemlig et hav af oplysninger om de folk, der i sin tid besørgede på stedet. Hvad spiste man i 1500-tallet? Bestod maden også af eksotiske varer? Hvad havde folk af parasitter og sygdomme? Alt dette er noget, man nu ønsker at finde oplysninger om ved at analysere prøver fra det nyborgensiske renæssance-latrin. Frø, planterester, pollen, fiskeben og parasitter bevares nemlig ofte godt i de iltfattige, tildækkede latriner. Og fra disse spor kan forskerne danne sig et billede af sundhedstilstanden, madkulturen og endda handelsforbindelser i 1500-tallets Nyborg.

- I renæssancen begyndte der at indgå eksotiske fødevarer i adelens måltider. Og vi har tidligere fundet spor af citroner og vindruer fra middelhavslandene, og sågar kryddernelliker, som dengang kun blev dyrket på Molukkerne i Indonesien. Det bliver spændende, hvad vi finder i Nyborg, siger Morten Fischer Mortensen. 

Sidst opdateret 08. juli 2019